Popsi ry
Vuosijuhlat ja järjestönauhat

Vuosijuhlat ja järjestönauhat

Vuosijuhlat

Vuosijuhlat ovat Popsi ry:n arvokkain ja juhlallisin tapahtuma. Vuosijuhlia vietetään ainejärjestön vanhenemisen, perinteiden säilymisen ja arvokkaan yhdessäolon vuoksi. Ohjeiden tarkoitus on luoda viihtyisä kokemus kaikille juhliin osallistuville. Hienoinkaan puku ei auta, jos sen käyttäjä on töykeä.

Etikettiin sopiva pukeutuminen sisältää tumman puvun, frakin taikka juhlavan iltapuvun. Vuosijuhlissa tarjotaan perinteisesti kolmen ruokalajin illallinen sekä juomaksi esimerkiksi viiniä. Vuosijuhlissa pyritään huomioimaan myös erilaiset ruokavaliot. Illan kulkuun kuuluu esimerkiksi puheita, ruokailua, yleistä jutustelua, musiikkia, mahdollisia nimityksiä ja tanssia. Ilta on luonteeltaan arvokas, joten osallistujilta odotetaan hyviä käytöstapoja ja kohteliaisuutta. Vuosijuhlissa on mahdollisuus pyytää etikettiin sopivaa ohjelmanumeroa, joista sovitaan etukäteen.

Vuosijuhlat ovat ensisijaisesti ainejärjestön jäsenille ja kutsuvieraille suunnattu juhla, mutta mikäli paikkoja jää vapaaksi, voidaan niitä myydä myös järjestön ulkopuolelle esimerkiksi aveceille.

Vuosijuhlien jälkeisenä päivänä osallistujien on mahdollista osallistua silliaamiaiselle – sillikselle – joka on ohjelmaltaan ja paikaltaan salaisuus. Tiedot silliksestä jaetaan erikseen, mutta perinteisesti tapana on ollut ilmoittaa paikka, josta sillikselle lähdetään.

Vuosijuhlilla sekä silliksellä sovelletaan turvallisemman tilan periaatteita ja yhdenvertaisuussuunnitelmaa.

Järjestönauhat

Akateemisessa maailmassa erilaisilla nauhoilla osoitetaan kuulumista johonkin järjestöön tai ryhmittymään. Järjestöillä on erilaisia tapoja siitä, kuka saa kantaa heidän nauhaansa. Nauha on juhlallinen osoitus henkilön kuuluvuudesta edellä mainittuihin keskittymiin.

Nauhaa voi pitää seuraavilla tavoilla: 1) Nauhana oikealta olkapäältä rinnan yli alas vasemmalle tai 2) Ruusukkeena vasemmalla puvun miehustassa, jossa ruusuke on kolmikielekkeinen.

Popsi ry:n järjestönauhaa käytetään niin, että ylikulkevana nauhana, turkoosi väri on ylimpänä. Ruusukkeessa ylimpänä on turkoosi väri ja ruusukkeen keskikielekkeessä turkoosi väri on vasemmalla. Etiketin mukaan ei ole soveliasta, että nauha koskee paljasta ihoa. Popsi ry:n juhlatapahtumissa voidaan käyttää enintään kolmea järjestönauhaa kerrallaan. Joko kolme ylikulkevaa nauhaa taikka kolme ruusuketta. Ylimpänä käytettävä, käyttötavasta riippumatta, on Popsi ry:n järjestönauha, jonka jälkeen alempana muut järjestöjen nauhat niille soveliaassa järjestyksessä. Esimerkki järjestyksestä: Popsi ry, ISYY ja osuuskuntanauha.

Nämä ohjeet on luotu Popsi ry:n jäseniä varten, ja niitä sovelletaan Popsi ry:n jäseniin. Eri järjestöillä on erilaisia sääntöjä nauhoihin liittyen, ethän siis kummastu, jos jonkun henkilön nauha näyttää erilaiselta kuin omasi tai on puettu eri tavalla.   

On myös mahdollista, että henkilöllä on kunniamerkkejä, joita käytetään nauhojen kanssa ja näihin sovelletaan erikseen annettuja ohjeita. Toistaiseksi Popsi ry ei myönnä kunniamerkkejä, mutta saat käyttää muita kunniamerkkejäsi meidän vuosijuhlillamme.

Popsi ry:n järjestönauhaa saa käyttää kuka tahansa Popsi ry:n jäsen tai aikaisemmin ainejärjestöömme kuulunut henkilö, eli alumni.

Järjestönauhan käyttöohjeet:

Olan yli käytettävää järjestönauhaa käytetään juhlavaatteen päällä, mutta kuitenkin esimerkiksi puvun takin alla. Nauha kulkee oikean olan yli vasemman kyljen suuntaan rinnan keskeltä. Nauhan voi halutessaan ommella kiinni päistään.

Ruusuke on kooltaan noin 8-9cm leveä. Ruusuke tehdään kolmikielekkeiseksi, tarkoittaen, että ruusukkeen molemmilla puolilla on symmetrisesti 3 taitosta. Taitoksen leveys seuraavaan taitokseen on noin 1.5cm. Keskellä ruusuketta kulkee ns. keskikieleke, jossa värit kulkevat pystysuoraan, turkoosi väri vasemmalla. Pystysuora taitos tehdään kääntämällä nauha 45 asteen kulmaan ja pyöräyttämällä se sopivan tiukasti keskeltä ruusuketta kahdesti. Ruusukkeen voi viimeistellä sen taakse tulevalla muutamalla ompelupistoksella, jotka eivät saa näkyä etupuolelle. Ruusuke voidaan kiinnittää juhla-asuun esimerkiksi hakaneulalla tai pinssikiinnityksellä.

Popsi ry:n Hallitus ja vuosijuhlatiimi 2022

(Ohjeet ovat luotu vertailemalla usean eri järjestön ohjeita.)