Popsi ry
Säännöt

Säännöt

Popsi ry:n voimassaolevat säännöt 

Voimassaolon alku: 29.01.2024  

1§ Nimi ja kotipaikka 

Yhdistyksen nimi on Popsi ry. Yhdistyksen kotipaikka on Joensuu. 

2§ Tarkoitus ja toiminnan laatu 

Yhdistyksen tarkoituksena on toimia jäsentensä etujärjestönä opettajankoulutuksenkehittämistyössä sekä lisätä jäsentensä tietoja opiskelusta, opettajan ammatista,koulumaailmasta sekä yhteiskunnasta ja näiden keskinäisistä suhteista. Yhdistys pyrkiijärjestämään myös jäsentensä vapaa-ajan virkistäytymistä. 

Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys järjestää virkistysluonteista harrastus- ja vapaa-ajantilaisuuksia, kokouksia, matkoja ja muita vastaavia tilaisuuksia sekä voi harjoittaajulkaisutoimintaa. Toiminnan tukemiseksi yhdistys voi ottaa vastaan lahjoituksia jatestamentteja, omistaa toimintaansa varten tarpeellista kiinteää omaisuutta sekätoimeenpanna asianomaisen luvan saatuaan arpajaisia ja rahankeräyksiä. Yhdistys voi myösharjoittaa vastikkeellista yhteistoimintaa muiden järjestöjen ja liikkeiden kanssa. 

3§ Jäsenet 

Yhdistyksen varsinaiseksi jäseneksi voidaan hyväksyä ja siihen voi kuulua jokainen Itä-Suomen yliopistossa Joensuussa luokanopettajaksi pääaineena opiskeleva henkilö, joka onmaksanut jäsenmaksunsa. Jäsenyys alkaa, kun jäsenmaksu on suoritettu. Varsinaisetjäsenet hyväksyy yhdistyksen hallitus. 

Saavutetut jäsenoikeudet säilyvät. 

Kunniajäseneksi voidaan kutsua henkilö, joka on toiminut erityisen ansiokkaasti yhdistyksentai sen päämäärien hyväksi. Kunniajäseneksi kutsumisesta päättää yhdistyksen hallitus. 

Jäsenmaksun suuruudesta päättää yhdistyksen kevätkokous. Jäsenmaksu onkertaluontoinen ja sen maksamisen myötä opiskelija on Popsi ry:n virallinen jäsen ja hän onoikeutettu etuihin koko opintojensa ajan. Kunniajäsenet ovat jäsenmaksusta vapautettuja. 

Yhdistyksen kokouksissa on puheoikeus kaikilla jäsenillä. Äänioikeus on vain jäsenmaksunsamaksaneilla varsinaisilla jäsenillä. 

Jäsenen on erottava tai hänet voidaan erottaa, kun hänen opinto-oikeutensa lakkaa. Jäsenenvelvollisuus on ilmoittaa yhdistykselle valmistuessaan viiden vuoden (3+2) valmistumisajastapoiketen. Tällaisia tapauksia ovat mm. jäsenen valmistuminen aiempaa nopeammin taiopintojen viivästyminen. 

4§ Jäsenen eroaminen ja erottaminen 

Jäsenellä on oikeus erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti hallitukselle tai senpuheenjohtajalle taikka ilmoittamalla erosta yhdistyksen kokouksessa merkittäväksipöytäkirjaan. 

Eronnut tai erotettu jäsen menettää jäsenelle kuuluvat jäsenoikeudet. Hallitus voi erottaa 

jäsenen yhdistyksestä, jos jäsen on jättänyt täyttämättä ne velvollisuudet, joihin hän onyhdistykseen liittymällä sitoutunut tai on menettelyllään, käytöksellään tai toiminnallaanyhdistyksessä tai sen ulkopuolella vahingoittanut huomattavasti yhdistystä, tai ei enää täytälaissa tai näissä säännöissä mainittuja jäsenyyden ehtoja. 

5§ Yhdistyksen kokoukset 

Yhdistyksen korkeimpana päättävänä elimenä toimii yhdistyksen kokous. 

Yhdistyksen syyskokous pidetään hallituksen määräämänä päivänä vuoden viimeiselläneljänneksellä. Yhdistyksen kevätkokous pidetään vuosittain hallituksen määräämänäpäivänä vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. 

Yhdistyksen kokoukset voidaan pitää tilanteen vaatiessa etänä. Kokous voidaan pitäätietoliikenneyhteyksien tai muun teknisen apuvälineen avulla. 

Ylimääräinen kokous pidetään, kun hallitus katsoo sen olevan tarpeellinen tai kun vähintäänyksi kymmenesosaa (1/10) yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä vaatii sitä hallitukseltakirjallisesti jonkin erityisen asian käsittelyä varten. Hallituksen on toimitettava kokouskutsuseitsemän (7) päivän kuluessa vaatimuksen esittämisestä. Yhdistyksen kokous onpäätösvaltainen, kun se on sääntöjen mukaan koolle kutsuttu. 

Mikäli yhdistyksen jäsen haluaa saada jonkin asian yhdistyksen kokouksen käsiteltäväksi,hänen on ilmoitettava siitä kirjallisesti hallitukselle vähintään seitsemän (7) vuorokauttaennen kokousta, jotta asia voidaan sisällyttää kokouksen esityslistaan. 

Kokouksessa päätöksentekoon ja äänestyksiin voivat osallistua yhdistyksen varsinaisetjäsenet. Jokaisella kokoukseen osallistuvalla on käytössään yksi ääni. Päätökset tehdäänkokouksessa yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan, henkilövaalitratkaistaan arvalla mutta muissa asioissa tulee päätökseksi kokouksen puheenjohtajanmielipide. 

6 § Yhdistyksen kokousten koollekutsuminen 

Yhdistyksen kokoukset kutsuu koolle hallitus. Kokouskutsu on toimitettava viimeistään 7päivää ennen kokousta Popsi ry:n tiedotuskanaviin. 

7§ Yhdistyksen syyskokous ja kevätkokous 

Yhdistyksen syyskokouksessa käsitellään seuraavat asiat: 

1. kokouksen avaus 

2. valitaan puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjan tarkastajaa (ja kaksi ääntenlaskijaa) 

3. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 

4. hyväksytään kokouksen työjärjestys 

5. vahvistetaan toimintasuunnitelma ja talousarvio 

6. valitaan hallituksen puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, jäsenet sekä järjestyksessäenintään kaksi (2) varajäsentä 

7. valitaan yksi (1) toiminnantarkastaja ja yksi (1) varatoiminnantarkastaja 

8. käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat 

Yhdistyksen kevätkokouksessa käsitellään seuraavat asiat: 

1. kokouksen avaus 

2. valitaan puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjan tarkastajaa (ja kaksi ääntenlaskijaa) 

3. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 

4. hyväksytään kokouksen työjärjestys 

5. esitetään toimintakertomus, tilinpäätös ja toiminnantarkastajan lausunto 

6. päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselleja muille tilivelvollisille 

7. vahvistetaan jäsenmaksun suuruus 

8. käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat 

Mikäli yhdistyksen jäsen haluaa saada jonkin asian syys- tai kevätkokouksen käsiteltäväksi,on hänen toimittava 5§:n 4 momentin mainitsemalla tavalla. 

8§ Hallitus 

Yhdistyksen toimeenpanevana elimenä toimii hallitus, johon kuuluvat yhdistyksensyyskokouksessa valitut puheenjohtaja ja vähintään viisi (5), enintään kaksitoista (12)varsinaista jäsentä. Syyskokous valitsee myös hallituksen varsinaisille jäsenillejärjestyksessään enintään kaksi (2) varajäsentä. 

Hallituksen toimikausi on yksi (1) kalenterivuosi. Hallitus valitsee keskuudestaan taiulkopuolelta rahastonhoitajan ja muut toimihenkilöt. 

Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajankutsusta tai kun vähintään puolet hallituksen jäsenistä sitä vaatii. 

Hallitus on päätösvaltainen, kun vähintään puolet sen jäsenistä, puheenjohtaja taivarapuheenjohtaja mukaan luettuina on läsnä. Asiat ratkaistaan yksinkertaisella ääntenenemmistöllä. Äänten mennessä tasan, puheenjohtajan mielipide ratkaisee, vaaleissakuitenkin arpa. 

9§ Yhdistyksen nimen kirjoittaminen 

Yhdistyksen nimen kirjoittaa puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja. Hallitus voi määrätä muunkuin puheenjohtajan tai varapuheenjohtajan kirjoittamaan yhdistyksen nimen yksin. 

10§ Tilit 

Yhdistyksen tilikausi alkaa tammikuun ensimmäisenä päivänä ja päättyy joulukuunviimeisenä päivänä. 

Tilinpäätös tarvittavine asiakirjoineen ja hallituksen vuosikertomus on annettavatoiminnantarkastajalle viimeistään kuukautta ennen yhdistyksen kevätkokousta. 

11 § Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen 

Päätös sääntöjen muuttamisesta ja yhdistyksen purkamisesta on tehtävä yhdistyksenkokouksessa vähintään kolmen neljäsosan enemmistöllä annetuista äänistä. Yhdistyksenpurkautuessa lahjoitetaan yhdistyksen varat Mannerheimin Lastensuojeluliitolle tai toimintaajatkavalle uudelle rekisteröidylle yhdistykselle.