Popsin vuosi 2020!
Popsin vuosi 2020!

Popsin vuosi 2020!

Vuosi 2020 on lopuillaan, joten on aika muistella Popsin kulunutta vuotta. Vaikka tämä vuosi tullaan todennäköisesti muistamaan koronavuotena, mahtui tähän vuoteen vaikka mitä muutakin! Ei edes korona pysäyttänyt tätä hallituskööriä valvomasta aktiivisesti jäsentensä etuja ja järjestämästä tapahtumia sekä muita vapaa-ajan tempauksia. Hallituskauden alussa loimme monia tavoitteita, joita muun muassa oli saada jatkumoa hallitustoiminnalle, tehdä edunvalvonnasta näkyvämpää, kehittää viestintää ja Popsin sisäistä ilmapiiriä sekä luoda kestävän kehityksen periaatteet toiminnalle. 

Alkuvuodesta rekrytoimme hallituksen ulkopuolisia jäseniä tapahtumatiimiin, sillä meitä hallituslaisia oli yhteensä vain kahdeksan. Onneksi saimme tiimiimme vahvistusta ja pääsimme aloittamaan tapahtumavuosi 2020:n suunnittelun. Myös yhteistyösopimuksia jatkettiin tuttujen yhteistyökumppanien kanssa eli Jet Setin, Pizzeria Roihun, Viihdemaailma Ilonan ja Katu-Cateringin kanssa. Sitten jatkoimme siitä mihin vuoden 2019 hallitus jäi. Päätimme ja tiedotimme uuden hallituksen kanssa sitsien kaveritoiveen poistamisesta, sillä tästä oli tullut paljon negatiivista palautetta tapahtumatiimiltä kuin myös sitseille osallistujilta. Tämän jälkeen järjestimme vuoden ensimmäiset sitsit, joiden teemana oli “Rock”. Jäsenet saivat ehdottaa ja äänestää sitsien teemaa Popsin Instagramissa. Pienellä erolla toiseksi teemaksi jäi “Folio”. Sitsien lisäksi alkuvuonna järjestettiin Viiniä ja vaihtokokemuksia yhteistyössä muiden opeainejärjestöjen kanssa. Saimme myös kolme uutta haalarimerkkiä tuotevalikoimaamme, kyseiset merkit voittivat syksyllä 2019 järjestetyn haalarimerkkikilpailun. Hallitus järjesti myös keskenään tutustumisillan Jennan luona, jossa hallituslaiset pääsivät tutustumaan toisiinsa ja ryhmäytymään keskenään. 

Tammi-helmikuussa järjestettiin tuutorihaku ja tuutoreiden valinnoissa olivat mukana amanuenssit Anne ja Marjo sekä fuksi-tutorvastaavat Aappo ja Juuli. Tuutorivalinta ei ole koskaan helppo, sillä kaikki hakijat ovat aina motivoituneita ja soveltuisivat tuutoriksi. Vaikeiden päätösten jälkeen saimme taas kerran 14 timanttista tuutoria ohjaamaan tulevia loko-fukseja opiskelutaipaleellaan.  

Helmikuun alussa hallitus kutsui yhdistyksen koolle ylimääräiseen yhdistyksen kokoukseen, jonka tarkoituksena oli hyväksyä yhdistyksen sääntömuutokset ja rekrytoida lisää uusia hallituslaisia, sillä hallitusta oli täydennettävä. Ja saimme kuin saimme lisävahvistusta hallitukseen, jopa neljä kappaletta! Uudet tulokkaamme olivat Anni V. Emilia, Heikki ja Emmi. Samaisena päivänä edunvalvojat Anni T. ja Juuli järjestivät laitoksen henkilökunnan kanssa yhteistyössä Sivuainetorin, jossa jäsenemme pääsivät tutustumaan eri ope-sivuaineisiin ennen sivuainehaun alkamista. Seuraavalla viikolla juhlittiinkin jo Talvipäiväviikkoa, jonka ohjelmassa oli: TP-Bingo Jetissä, Poikkitieteelliset TP-olympialaiset sekä Retrositsit. Perjantaina ennätysmäärä opettajaopiskelijoita suuntasi Joensuusta kohti Suomen Ateenaa eli Jyväskylää SOOL:n Talvipäiville. Kun vuoden paras viikko oli taputeltu, oli aika hikoilla pois synnit ja Popsi järjesti yhteistyössä Optimin kanssa vuoden kovimman derbyn eli Winter Classic Popsi vs. Optimi totisen jääkiekko-ottelun. Vaiheikas ottelu päättyi Popsin voittoon lukemin 10–6! Kiitos kaikille Popsia edustaneella pelaajalle, kannattajille sekä vastustajalle Optimille. Näinä aikoina otimme kantaa myös opettajaopiskelijoiden keskuudessa vallitsevaan negatiivissävytteiseen ilmapiiriin. Monien ylilyöntien takia totesimme hallituksen kokouksessa, että tilanteeseen oli saatava muutosta. Tiedote herätti paljon keskustelua, niin kuin sen oli tarkoituskin, mutta keräsi osakseen enimmäkseen kiitosta ja positiivista palautetta. Ei ole helppoa myöntää, että omassa ainejärjestössä on paljon epäkohtia, mutta niiden myöntäminen on aina askel parempaan suuntaan.  

Tämän jälkeen alkoi poikkeusaika. Juuri siinä kohtaan, kun hallitus ja tapahtumatiimi 2020 olivat päässeet niin sanotusti vauhtiin. Yksimielisesti päätimme, että emme järjestä yli 500 hengen tapahtumia, joten päädyimme siirtämään kevään HerkkuApprot syksylle. Seuraavaksi yliopisto meni kiinni ja kokoontumisrajoitukset asetettiin 10 henkilöön. Kun tapahtumat peruttiin ja kaikki opinnot sekä H3-harjoittelu siirtyivät etämuotoon, monet opiskelijat lähtivät kotipaikkakunnilleen. Tapahtumatiimi totesi, että etätapahtumat eivät todennäköisesti nousisi jäsenten suosioon, koska monet istuvat koko päivän koneella kotona etäopiskellessa. Fuksimme kuitenkin olivat aktiivisia ja järjestivät keskenänsä etäsitsit. Perinteiset ISYY:n järjestöpäivät, joissa opiskelijat pääsevät tutustumaan eri ainejärjestöjen toimintaan, jouduttiin pitämään etänä. Tästä johtuen Popsi loi YouTubeen ensimmäisen vloginsa, jossa Riina ja Aappo esittelivät Popsin toimintaa. Vappuna hallitus haastoi jäsenensä ripustamaan opiskelijahaalarit näkyvälle paikalle. Vapun tienoilla edunvalvojat Anni T. ja Juuli kyselivät jäseniltä, että kuka opettaja ansaitsisi kiitoksen ansiokkaasta opetustyöstä ja palkitsivat Kirjan ja ruusun päivänä lehtori Annu Kaivosaaren. ISYY:n järjestämän Etä-Vapun jälkeen ryhdistäydyimme ja järjestimme etämuodossa perinteiset lokojen kevätjuhlat eli Bashit. Etä-Basheilla oli ohjelmassa muun muassa bingoa, Kymppitonnia, dj sekä vuosikurssien hymyhenkilöiden ja titteleiden palkitseminen.  

Kesän hallitus lomaili ja keräsi rankan etäkevään jälkeen voimia tulevaa syksyä varten. Hallitus oli etukäteen varautunut ajatukseen, että syksykään ei tulisi olemaan täysin tavallinen syksy, joten tapahtumat pyrittiin suunnittelemaan ja järjestämään pandemiatilanteeseen sopiviksi. Syyskuun alussa hallitus esittäytyi fukseille osaston järjestämässä etäinfossa. Popsi osallistui ISYY:n kaupunkisuunnistukseen pitämällä etärastia joen rannassa kaupungintalon takana. Rastin tehtävänä oli luoda meemi, joka liittyy jollain tavalla opiskeluun tai opiskelijaelämään. Rastin voitti joukkue nimeltään Seeprat WebOodi-meemillään. Tuutorit järjestivät 9. syyskuuta perinteiset lokojen fuksiaiset, joissa fukseista tulee täysivaltaisia loko-opiskelijoita. Hallitus piti perinteistä pandemiatilanteeseen sovellettua juomarastia fuksiaisten aloituksessa. Sitten alkoi hallituslaisten my day:t Instagramin tarinoissa. My day:n tarkoitus oli antaa jäsenille mahdollisuus päästä kurkistamaan hallituslaisten tavalliseen päivään sekä tutustua eri hallituspesteihin. Ulkoistimme Popsin huppari- ja collegemyynnin RCollectionin verkkokauppaan. Ulkoistuspäätökseen vaikuttivat Popsin Kestävän kehityksen periaatteet, verkkokaupan helppous näin pandemia-aikana sekä hallituslaisten työmäärän selkeä vähentäminen. Järjestimme myös toista kertaa Jettipäivän puolitetulla osallistujamäärällä. Saimme sijaispankin takaisin toimintaan ja julkaisimme järjestömme Kestävän kehityksen periaatteet. 

Syyskuussa alun perin suunniteltu Kuhasalon valloitus jouduttiin Aila-myrskyn vuoksi siirtämään myöhemmälle ajankohdalle ja Kuhasalo valloitettiin 1.10.! Ohjelmassa oli rentoa yhdessä oloa, makkaran paistoa sekä yhteismusisointia nuotiolla. Valloituksessa oli mukana myös popsilaisia karvakavereita. Viikkoa myöhemmin tapahtumatiimi järjesti vuoden hauskimman aarteenmetsästyksen eli Popsin Timpan. Koska emme voineet järjestää yhteislähtöä tai kyyditystä, päädyimme järjestämään Timpan mahdollisimman lähellä, mutta kuitenkin syrjässä Joensuun keskustasta. Hyväksi paikaksi osoittautui Kukkosensaaren Kalmonkatiska-kalamaja ja sen ympäristö. Järjestimme yhden etätempauksen eli 12 tunnin lukuhaasteen, jonka tarkoituksena oli, että vähintään yksi hallituslainen on lukemassa ääneen. Tavoitteena oli tehdä näkyvämmäksi lukutaidon ja ääneen lukemisen tärkeyttä. Haaste kuvattiin livenä Popsin Facebook-sivulla ja tavoitimme lähes 2,5 tuhatta ihmistä haasteellamme! Lokakuussa oli tarkoitus myös järjestää Popsin 52. Vuosijuhlat hotelli Kimmelin Riverside-salissa, mutta ne päädyttiin siirtämään parempaan aikaan eli vuoden 2021 tammikuuhun. Hallitus päätti kuitenkin marraskuussa Kimmelin varausehtojen tullessa vastaan siirtämään vuosijuhlia vielä kerran maaliskuuhun 2021. Toivottavasti tuleva hallitus saisi järjestettyä keväällä vuosijuhlat edes jossain muodossa, sillä se olisi tärkeää valmistuville opiskelijoille. Lokakuun lopuksi Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) hyväksyi helmikuussa järjestetyssä ylimääräisen yhdistyksen kokouksen sääntömuutokset, ja ne astuivat samoin tein voimaan. 

Lokakuussa oli aika keskittyä uuden hallituksen ja syyskokouksen rekrytoimiseen. “Popsin Syyssauna – Hallitus tutuksi” järjestettiin viikkoa ennen syyskokousta Tiedepuistolla Zeus-saunalla. Syyssaunassa jäsenten on mahdollista tavata istuvia hallituslaisia ja kysellä hallitustoiminnasta rennoissa merkeissä. Samaan aikaan Instagramissa pyöri eri hallituspestien tarkemmat esittelyt. Uusien hallituslaisten rekrytoimista varten otimme kovat toimet käyttöön ja kuvasimme Temptation Island-henkisen videon syyskokouksen markkinointia varten. Keskiviikkona 4.11. koitti syyskokous, jossa hyväksyttiin toimintasuunnitelma sekä talousarvio kaudelle 2021, ja mikä tärkeintä: valittiin uusi hallitus kaudelle 2021! Uudeksi puheenjohtajaksi valittiin istuvan hallituksen varapuheenjohtaja eli Julia sekä uudeksi varapuheenjohtajaksi Aappo. Hallitukseen valikoitui myös 10 hallituksen jäsentä. Järjestäytymiskokouksen jälkeen aloitettiin uusien hallituslaisten perehdyttäminen.  

Syyskokouksen jälkeen tapahtumatiimi pystyi taas keskittämään ajatuksensa muualle eli tapahtumien järjestämiseen. Tapahtumatiimi kokousti ja suunnitteli loppuvuodelle hauskoja tempauksia. Yksi niistä oli hyväntekeväisyys kilometrihaaste, jossa osallistujat keräsivät liikkumalla kilometrejä hyväntekeväisyyskohdetta varten ja Popsi oli valmis lahjoittamaan 0,25 €/km. Hyväntekeväisyyskohteeksi valittiin Instagramissa Pelastakaa Lapset ry. Haaste kesti kaksi viikkoa, ja sinä aikana järjestäjät olivat hankkineet myös yhteistyökumppaneita, jotka sponsoroivat haastetta joko lahjoittamalla samaan hyväntekeväisyyskohteeseen tai antamalla palkintoja osallistujien kesken suoritettavia arvontoja varten. Yhteistyökumppaneina olivat UEF, ISYY, Jet Set Bar, Pizzeria Roihu sekä Ote – Kiipeilykeskus. Haasteen aikana osallistujat keräsivät yhteensä huimat 2729 km eli pääsimme Italian Venetsiaan asti! ISYY:n ja Jet Setin sponsoreiden ansiosta saimme siis rahaa lahjoituskassaan yhteensä 932,25 €! Haaste sai paljon kehuja osallistujilta, kuin myös yhteistyökumppaneilta. On tärkeää tehdä yhdessä hyvää, etenkin näinä aikoina! Tämän vuoksi päätimme hallituksen vuoden viimeisessä kokouksessa lahjoittaa vielä 200 € jokaiselle äänestyksessä olleelle hyväntekeväisyyskohteelle. Kohteet olivat SOS Lapsikylä, Hope Joensuu sekä SiunSotelle kohdennettu lahjoitus lasten- ja nuortenpsykiatriaan. Toinen loppuvuoden tempaus on tälläkin hetkellä Instagramissa pyörivä Popsin joulukalenteri. Kalenterissa on muun muassa ollut fuksien järjestämät etäpikkujoulut (jotka olivat muuten menestys!) sekä perinteinen Kinkku- ja vinkkubingo. Kalenteri jatkuu joulukuun 24. päivään asti, joten muista vielä seurata. Joulukalenterin jälkeen loppuu tämän hallituksen urakointi! 

Vaikka välillä tuntuukin, että tänä vuonna ei ole saanut paljoa mitään aikaiseksi, niin tätä tiedotettakin kirjoittaessa on huomannut, että hallitus on toiminut todella aktiivisesti koronatilanteesta huolimatta. Kokoustimme hallituksen kanssa 15 kertaa, joista kuusi kokousta oli etänä. Poikkeusaika on todistanut sen, että edunvalvonta on yksi tärkeimmistä ainejärjestön jäseneduista. Ilman ainejärjestöä ei olisi ketään, joka valvoisi jäsentensä etuja, kuten oikeudenmukaisuuden toteutumisessa opinnoissa. Anni T. ja Juuli osallistuivat tänä vuonna monen eri työryhmän kokouksiin sekä näin pitivät yllä tärkeää keskusteluyhteyttä osaston henkilökunnan ja hallituksen välillä. Koska poikkeusaikana Futuran aulan päivystyksiä, ts. jäsenten kohtaamisia, ei ole voitu järjestää normaalilla tavalla, jäsenten kuulumisia sekä palautteita kerättiin monella eri kyselyllä. Popsin edunvalvontaan nähty aika ja vaiva sai ISYY:n edunvalvontajaostolta myös kiitosta, ja jaosto palkitsikin Popsin edunvalvonnassa menestyneimpänä ainejärjestönä vuonna 2020. Tähän kunnianosoitukseen on hyvä päättää tämä erittäin vaiherikas ja omalla tavallaan raskas kausi.  

Koko hallituksen puolesta haluan kiittää kaikkia popsilaisia, loko-tuutoreita, yhteistyökumppaneita, ISYY:tä ja muita ainejärjestöjä tästä erittäin vaiherikkaasta vuodesta.  

Ja lopuksi kiitän henkilökohtaisesti näistä kolmesta hallituskaudesta, jotka olen saanut Popsin hallituksessa viettää. Popsi on ollut minulle kuin sisko, rakastaja, vihamies ja opettaja. Tunnen suurta haikeutta, mutta samalla aikaan helpotusta ja kiitollisuutta, koska tiedän, että Popsi jää hyviin käsiin. Kiitos kaikesta luottamuksesta popsilaiset, toivotan teille kaikille rentouttavaa joulun ja uuden vuoden odotusta. Muistakaa (oikeasti) levätä <3 

Joensuussa 15.12.2020 

Riina Pääkkönen, Popsi ry:n puheenjohtaja & rahastonhoitaja 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *