Opettajaopiskelija, miksi häiriköit?
Opettajaopiskelija, miksi häiriköit?

Opettajaopiskelija, miksi häiriköit?

Hei parahin popsilainen! Hallituksen kesken koemme, että nyt on jälleen aika interventiolle. Olemme saaneet kuulla niin baarien, jäsenistön ja muiden opiskelijoiden kautta popsilaisten todella törkeästä toiminnasta. Nyt on aika ottaa itseään niskasta kiinni ja reflektoida omaa käytöstään.

Edunvalvojien tietoon on tullut useampi vapaa-ajalla käyttäytymiseen liittyvä yhteydenotto meidän jäsenistöstämme. Baareissa on seksuaalisesti ahdisteltu muita, huudeltu asiattomia kommentteja uusille opiskelijoille yli ainejärjestörajojen sekä puhuttu muista sopimattomaan sävyyn. Emme hyväksy tällaista toimintaa millään tasolla. Muiden henkilökohtaista tilaa tulee kunnioittaa. Sinulla ei ole mitään oikeutta koskea tai millään muulla tavalla ahdistella toista opiskelijaa. Jos et ole varma toisen mukavuusalueesta, kysy häneltä! Emme halua, että kukaan jäsenistöstämme joutuu pelkäämään yöelämässä häirityksi tulemista. Häiriköinti ei rajoitu vain fyysiseen ahdisteluun, vaan kaikenlaiseen muille huuteluun ja sopimattomaan käytökseen muita kohtaan. Tällainen käytös on todella törkeää. Me olemme opiskelemassa opettajiksi: meidän tulisi osata kunnioittaa muita ja olla hyvänä esimerkkinä niin muille opiskelijoille kuin tuleville oppilaillemme!

Käytös on muiden opiskelijoiden loukkaamisen lisäksi ollut epäkohteliasta eri baareja kohtaan. Esimerkiksi oma olohuoneemme JetSet on joutunut ottamaan hallitukseen yhteyttä, sillä meidän haalarit päällä on sotkettu ja riehuttu baarissa häiritsevästi. Baarit luottavat meihin ja antavat meidän esimerkiksi järjestää tapahtumia ja jatkoja heidän tiloissaan. Ei rikota tätä yhteistä luottamusta törttöilyllä. Humalatila ei ole tekosyy riehumiselle taikka yllä mainitulle häiriköinnille. Me olemme aikuisia ihmisiä, jotka ovat vastuussa omasta käytöksestään niin selvänä kuin viihteelläkin.

Toivoisimme asiallista käytöstä myös meidän ainejärjestömme tapahtumissa. Tapahtumatiimi on tänä syksynä järjestänyt paljon tapahtumia, niin perinteisiä kuin toivottujakin. Osallistujat ovat kuitenkin tapahtumissa sotkeneet todella paljon. Juomia kaadellaan lattialle, roskia jätetään ympäriinsä, eikä siivota omia jälkiä. Esimerkiksi Timppa-tapahtumassa löytyi osallistujien tyhjiä tölkkejä heiteltynä luontoon. Ymmärrämme, että tapahtumissa meno voi yltyä villiksi, mutta jos sotket tahattomasti tai tahallasi – siivoa omat jälkesi! Kukaan tapahtumassa ei halua siivota sinun aiheuttamiasi sotkuja, ei järjestäjä eikä osallistuja.

Tiedämme, että tällainen käytös ja riehuminen ei koske jokaista jäsentämme. Suurin osa meistä osaa käyttäytyä asiallisesti ja muut huomioiden kampuksella ja vapaa-ajalla. Yhteydenottoja popsilaisten käytöksestä on tullut jo kuitenkin niin paljon, että asiaa ei voi jättää huomiotta. Nyt on hyvä hetki pohtia sitä, miten olet käyttäytynyt lähiaikoina. Kohdellaan toisiamme kuin haluaisimme muiden kohtelevan meitä. Pidetään toistemme lisäksi huolta myös paikoista, joissa vietämme aikaa.

Jos havaitset tai koet itse häiriköivää käytöstä, otathan meihin yhteyttä! Voit nykäistä ketä vaan hallituslaista hihasta tai laittaa meille viestiä, jotta asia saadaan oikeaoppiseen käsittelyyn. Edunvalvojilla on vaitiolovelvollisuus, joten sinun ei tarvitse pelätä asioiden leviämistä meidän ulkopuolellemme. Toivoisimme, että asiat käsiteltäisiin asiallisesti asianomaisten ja edunvalvojien kesken, eikä leviteltäisi juoruja sosiaalisessa mediassa tai omille kaveriporukoille. Sinun ei esimerkiksi tarvitse tietää tai puhua välikohtauksesta, jota et ole nähnyt tai ole siihen osallinen. Edunvalvojat voivat järjestää keskustelutilaisuuksia, kuunnella sinua tai vaikkapa kirjoittaa tämän tyylisiä kannanottoja – asioita käsitellään vaitiolovelvollisesti juuri sillä tavalla kuin haluat!

Kenenkään ei tarvitse jäädä yksin epämiellyttävien tunteiden kanssa. Suuri kiitos myös kaikille teille, ketkä olette uskaltaneet kertoa meille kokemastanne ja näkemästänne. Rakennetaan yhdessä kaikille turvallisempi ympäristö pitää hauskaa!

Terveisin Popsin edunvalvoja Iida Auno, sekä koko muu Popsin hallitus.

Edunvalvojien sähköposti: popsi.edunvalvonta@gmail.com

ISYY:n häirintäyhdyshenkilö Pekka Koivaara soko@isyy.fi 

Seksuaalinen häirintä ja laki: https://www.riku.fi/rikosuhripaivystys/riku-lehti/riku-lehti-1-2018/metoo-seksuaalinen-hairinta-ja-laki/

Lue Popsin turvallisemman tilan periaatteet: https://www.popsiry.fi/turvallisemman-tilan-periaatteet/

Luet toki myös aiempi julkaisumme liittyen muiden opiskelijoiden kohteluun: https://www.popsiry.fi/uncategorized/opettajaopiskelija-miksi-syrjit/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *